I år blir fastelavn, bedre kjent som fastelaven, feiret søndag 26. februar og markeres med pyntede bjørkeris og fastelavnsboller med krem og syltetøy. På Bunnpris får du alt du trenger til den herlige baksten.

Denne oppskriften gir ca. 16 luftige boller, og med smaken av vaniljekrem vil disse bollene både glede store og små.

FASTELAVNSBOLLER MED VANILJEKREM

  • Smelt smør i en kjele og bland i melken. Blandingen bør være lunken, ca 37 °C (kroppstemperatur)
  • Smuldrer gjæren i bakebollen, hell i litt av væsken og rør ut gjæren. Hell deretter i resten av væsken når gjæren er oppløst
  • Bland til slutt i de tørre ingrediensene
  • Elt sammen til du får en passe fast deig og hold tilbake på melmengden dersom du ikke synes deigen trenger å bruke alt
  • Dersom du synes den er for klissete, tilsetter du bare litt og litt mer mel. Dekk den til med plast og la deigen heve på et lunt sted til ca. dobbel størrelse
  • Bak ut 16 boller og legg dem på bakepapir eller smurt stekeplate. Etterhev under dekke i ca. 25 nye minutter

Forvarm stekeovnen til 225 °C og finn fram en stekeplate med bakepapir

STEKING AV BOLLER

Pensle bollene med sammenvispet egg og stek i 8-10 minutter. Avkjøl bollene på rist og del dem deretter i to.

VANILJEFYLL TIL FASTELAVENSBOLLER

Visp kremfløten stiv og bland den med ferdig vaniljekrem. Del bollene i to og legg vaniljekremen på bollebunnene. Legg på toppene. Fastelavnsboller blir ekstra lekre når du gir dem et dryss med siktet melis.

DU TRENGER:

  • 100 g meierismør
  • 3 ½ dl helmelk
  • 50 g gjær (evt 1 pk tørrgjær)
  • 500 g hvetemel (ca)
  • 100 g sukker
  • ½ ts salt
  • ½ ts kardemomme
  • ½ ts bakepulver

PENSLING

  • 1 stk sammenvispet egg

VANILJEKREM

  • 3 dl kremfløte
  • 3 dl vaniljekrem

DRYSS

  • 3 ss melis

Oppskrift: Tine.no

Fastelavnsris Interiør med fastelavnsris 300x300 Fastelavn 004

Fastelavnsris med gårunger og fjeær, samt tavle hvor det er skrevet fastelavn. Fastelavnsris med gåsunger og oransje fjær 300x300 Fastelavn 003

FAKTA FASTELAVN:

  • Fastelavn betyr egentlig kvelden før fasten og er dagen som tradisjonelt åpnet den kristne fasten
  • Fastelavn er et ord som stammer fra det nedertyske ordet for «kvelden før fasten», det vil si de siste tre dagene før fastetiden. Altså den romersk-katolske kirkens fasteperiode på 40 dager før påske, ikke medregnet søndager
  • Fastelavn vil alltid falle på en søndag 49 dager (7 uker) før 1. påskedag, det vil si i tidsrommet 1. februar til 7. mars, eller i skuddår 2. februar til 7. mars
  • I Norge er det vanlig å plukke inn bjerkegreiner og lage fastelavnsris. Ellers feirer vi dagen med å bake boller fylt med krem og syltetøy, og drysse melis over.